Miért az Adobe Photoshop Elements?
Kevés fotósnak van szüksége olyan profi képszerkesztő és manipuláló eszközökre, mint amilyeneket a Photoshop CS3 kínál, ráadásul még a komoly fényképészek közül sem mindenki engedheti meg magának a teljes verziót 110 ezer forintért. A Photoshop Elements 6 ezzel szemben mindössze 99 dollárért, vagyis 16 ezer forintért megvásárolható, és a kezdőknek bőven elég lehetőséget biztosít a fotók módosítására, illetve mivel eszközei szinte azonosak a nagytestvérével, tanulásnak is megfelelő a profi változat kipróbálása előtt.
A szoftver harminc napig használható próbaverziója ingyenesen letölthető az Adobe weboldaláról.


Az égbolt retusálása
A természetfotózás egyik legnagyobb kihívása, hogy szép, drámai eget örökítsünk meg anélkül, hogy a talaj alulexponált lenne. Természetesen sokféleképpen meg lehet oldani ezt a problémát, nem egy fotós a mai napig az analóg fényképezés korában elterjedt optikai szűrőket használja. Ezek viszont egyrészt drágák, cipelni kell őket a fotózásra, másrészt pedig hatásuk visszafordíthatatlan, így később már nem lehet változtatni a képeken, így digitális technológiával való helyettesítésük kézenfekvő megoldásnak tűnik.


A színek, képek módosítását egyszerűen el lehet érni a Photoshop segítségével is, bár arra érdemes figyelni, hogy ne legyen természetellenes a hatás. A most leírt módszer a Photoshop mindkét változata alatt használható apró eltérésekkel.
Kijelölés
Első lépés, hogy kiválasszuk a módosítani kívánt képterületet, vagyis az égboltot. Erre rengeteg különböző lehetőség van: használhatjuk az úgynevezett Magic Lasso, a Magic Wand, illetve az újonnan debütáló Quick Selection Tool-t egyaránt. Most ez utóbbit válasszuk ki a bal oldalon található palettáról és kezdjünk el festeni vele az égbolton!


Az eszköz automatikusan érzékeli a hasonló színű pixeleket és kijelöli a kívánt részeket. Ha véletlenül túl sok részletet vesz be a kijelölésbe a program, a bal felső sarokban elhelyezett mínusz gombra kattintva kivonhatók a nem kívánt területek.
A kijelölés finomítása
Amint elkészült az égbolt durva kijelölése, érdemes a Select menü Refine Edge pontjában finomhangolni a beállításokat annak érdekében, hogy ne legyen túlzottan éles a kijelölés széle, ez ugyanis könnyen árulkodó lehet a későbbiekben.


Itt az eredeti kép méretétől függően kell megadni a kívánt értékeket, és érdemes kísérletezni is. Mi egy nyolc megapixeles képpel dolgoztunk, és 40/40/0 körül volt a megfelelő beállítás.
Új réteg létrehozása
Ha már megvan a végső kijelölt égbolt, akkor ezt duplikálni fogjuk, mégpedig a Layer menü New>Layer via Copy parancs segítségével, vagy a Control+J gomb megnyomásával. Ennek az lesz az eredménye, hogy a jobb alsó sarokban egy újabb réteg jelenik meg az eredeti kép felett.


A Photoshop egyébként részben éppen a rétegeknek köszönheti a sikerét, hiszen ebben az alkalmazásban debütált ez a lehetőség 1994-ben. A lényeg most azonban az, hogy az újonnan létrehozott réteg megjelenítési módját az alapértelmezés szerinti Normalról az úgynevezett Multiply értékre állítsuk be. Eget rengető a különbség. A Layer>Flatten Image parancs kiadása után mentsük el a digitálisan feljavított végeredményt.Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours