A scrapbook valójában egy varázslat. Megörökíti életünk legszebb és legkülönlegesebb pillanatait fotók, tárgyi emlékek és szívhez szóló kommentárok keretében. Segítségével hétköznapi és egyedi emlékeket örökíthetünk meg, mind magunk, mind szeretteink – mind a generációkkal később érkezők számára.
A scrapbook különböző, kezdetleges formáit a XVI. századig vezethetjük vissza, de amit ma scrapbook-nak hívunk annak kezdete igazából 1826-ra tehető, amikor is Nicéphoré Niépché-nek sikerült egy fém lemezre képet rögzítenie. 13 évvel később megszületett a fényképezőgép és elérhetővé vált a közönség számára is. Az 1800-as évek közepére, amikor a fotókból már másolati példányokat is tudtak készíteni hihetetlen népszerűségnek kezdett örvendeni a fotózás. A mai scrapbook-osok ezeknek az úttörőknek a nyomdokaiban járnak, hiszen számunkra már csak egy kattintás a fotó elkészítése – nekik köszönhetően.
Scrapbook összeállításunk készítésekor tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyire áldásos tevékenységet végzünk – maradandót alkotunk magunk és gyermekeink számára. Éppen ezért fontos, hogy körültekintően válasszuk ki az alapanyagokat. Savmentes és időtálló kellékek kiválasztásával biztosítani tudjuk, hogy igazi örökséget hagyunk gyermekeinkre, igazi kincset, amelyet ők is meg tudnak majd osztani a saját gyerekeikkel.
Ahogy minden ember egyedi és megismételhetetlen, úgy minden scrapbook oldal és album is az. Mindenki más témát örökít meg szívesen, de már ezzel a választással is kialakítjuk a saját stílusunkat. Az alábbiakban végignézzük milyen témákat ajánlunk megörökítésre, ezekből szabadon, kedvünk szerint válogathatunk.
1. Örökítsük meg családunk történetét!
Sokunknál megtalálhatóak a régi, barna, ütött kopott családi fotók nagyszüleinkről, dédszüleinkről vagy még régebben élt őseinkről. Akadhatnak olyan képek is, amelyen olyan ősünk van, akiről nem tudunk szinte semmit. Próbáljunk minél többet megtudni még élő rokonainktól ezekről az emberekről, magukról a régi fényképekről és azok elkészítésének körülményeiről, az akkor élt emberek mindennapi életéről állítsunk össze családfát, gyűjtsünk minél több információt és azokat jegyezzük le.
  
2. Meséljünk el egy történetet!
Ez a legáltalánosabb téma, amivel egy scrapbook-os foglalkozhat: fotók alapján egy történetet tudunk elmesélni, ami által a cselekmény újraélhetővé válik. Írjunk megkapó kommentárokat, amelyek színesen, részletesen és megkapóan elmesélik mi is történt – a fotók pedig ezt a történetet tükrözzék. Ne felejtkezzünk el a dátum, a helyszín- és a szereplők neveinek lejegyzéséről sem.
3. Készítsünk scrapbook-ihletésű ajándékokat!
Mutassuk ki szeretetünket családtagjaink, barátaink felé. Egy kis albumnál vagy egyéb, scrapbook ihlette ajándéknál nincs is meghatóbb és szeretettel teljesebb. Örökítsük meg az együtt átélt boldog perceket vagy azokat az embereket, akik a megajándékozottnak sokat jelentenek. Az effajta ajándékokkal biztos sikereket érhetünk el.
  
4. Rendszerezzük fényképeinket!
Biztosan mindenkinél lapul egy doboz az ágy alatt vagy a szekrény mélyén, amely tele van fényképekkel. Vegyük ezeket elő és scrapbook albumok segítségével rendszerezzük őket. Készíthetünk ezekből egyszerű scrapbook oldalakat, amelyeken csak azokat az információkat jegyezzük le, amiket fontosnak tartunk (például csak a képen szereplők neveit és a fénykép készítésének dátumát). Honlapunkon újonnan induló sorozatként 5 teljesen egyszerű, mindenki számára elkészíthető, kevés alapanyagot igénylő oldal elkészítését írjuk le. Az így elkészült oldalakat rendezzük albumokba. Bár a kivitelezés teljesen egyszerű, de a végeredmény mégis sokkal szebb, mint a dobozba zsúfolt fotók látványa.
5. Élvezzük az alkotást!
Élvezzük azt a változást, amelyet a rendszeres scrapbookozás okoz az életünkben. Észre fogjuk venni mennyire más szemmel nézzük a világot. Sokkal jobban fogunk örülni az apró dolgoknak, az elrakott kis emlékeknek megtaláljuk majd a méltó helyet oldalunkon. Rengeteg új terület vár még felfedezésre: fejlesszük kreativitásunkat, tanuljunk meg szép fotókat készíteni, vegyünk elő olyan segédeszközöket, amelyeket eddig nem használtunk, kísérletezzünk bátran és élvezzünk minden pillanatot!
  
6. Dolgozzuk fel a minket ért történéseket!
Sajnos nem kerülhetjük el az élet negatív történéseit sem. De a scrapbook az elvesztett családtag iránt érzett fájdalmat is képes némiképpen enyhíteni, olyan módon, hogy a bennünk feltorlódott érzelmeket papírra vetjük, kiírjuk magunkból, és elvesztett szerettünk fényképével együtt oldalba foglaljuk. A fájdalom nem múlik szívünkből, de mégis jólesik és sokat segít a feldolgozásban, hogy leírtuk érzéseinket. Méltó emléket állíthatunk így elvesztett családtagunknak.
7. Készítsünk magunkról scrapbook oldalakat, albumokat!
Szintén terápiás célból magunkról is készíthetünk oldalakat. Jó alkalom erre, ha közelgő születésnapunk előtt számot vetünk mi minden történt eddig életünkben és merre haladunk, mit szeretnénk még elérni. Milyennek látjuk magunkat és mások milyennek látnak bennünket?
  
8. Készítsünk gyermekeinkről albumot!
Szinte klasszikus scrapbook-téma gyermekeink első éveinek részletes megörökítése. Akár babanapló-szerűen is vezethetjük, vagy csak a legfontosabb eseményeket emeljük ki egy-egy oldallal.
9. Szerezzünk új barátokat!
És végül, de nem utolsó sorban szeretnénk felhívni a figyelmet a scrapbook azon addicionális tulajdonságára, miszerint általa könnyedén szerezhet mindenki új barátokat.www.scrapbook.hu
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours