Az File/Open menüpont alatt nyissuk meg a kívánt fotót.

Ebben az esetben a képterületen belül készítünk keretet így számolj azzal, hogy a keret a kép szélső részeiből valamennyit kitakar. Fontos képelemet ne takarj ki vele és többségében az sem szerencsér, ha a főtéma széle érinti a keretet. Válassz ízléses, vékony keretvastagságot ! Ez képed méretétől függően változhat. Lehet 10, de akár 100-200 pixel is. Most egy viszonylag kis méretű, online használatra szánt képet veszünk példának, tehet szinte minimális keretvastagságot kell választanunk.
Nyomj Ctrl+A billentyűt, ezzel kijelölted a teljes képet. A program tudni fogja, hogy a teljes képmezőt szeretnéd keretezni. AzEdit/Stroke menüpontot választva egy kis ablakot kapsz, melyben beállíthatod a keret tulajdonságait. A Width (Szélesség) mezőben a vastagságát állíthatod be pixelben (képpontban). Először egy kicsit vastagabb fekete keretet csinálunk, majd erre egy vékonyabb világosat, mely jobban érvényesül. Képünk méretére tekintettel 12 px elegendő lesz fekete keretnek.
Color (Szín) felirat melletti színkockába kattintva egy újabb ablak nyílik, ahol kiválaszthatod a keret színét. Válassz feket színt !
Location (Helyzet) jellemzőnél 3 jelölő közül választhatunk:
Inside (Belül). Ez esetben a jelölésen belülre teszi a keretet.
Center (Középen). Ilyenkor a jelöléssel megegyező helyzetben azon belül és kívül is lesz a keretből.
Outside (Kívül). Kiválasztásával a jelölésen kívülre kerül a keret..
Esetünkben az Outside jellemzővel a keret a képmezőn kívülre kerülne, a Centert bejelölve egy része lemaradna, így az Inside beállítást válasszuk !
Az ablak további tulajdonságait (Blending, Opacity) most nem tárgyaljuk ki, jelen esetben nincs szükségünk rá.
Tehát összefoglalva az alábbi képen belül látható beállításokat használd!
Kaptál egy fekete keretet, mely így elsőre elég komor hatású, de lépjünk tovább !

Ismételd meg újra a fenti lépéseket ! Nyomj Ctrl+A billentyűt, válaszd az Edit/Stroke menüpontot, az ablakba pedig a következőket állítsd be:

Width értéke legyen 1-2 pixellel kisebb, mint az előbb. Én 10 px-et állítottam be.
Color színmezőre kattintva állíts be fehér színt ! Ha egy kicsit "bonyolítani" akarod a színválasztást, akkor ne a választómezőbe, hanem az eredeti fotódba kattints. Ha az egérmutatót a színválasztásnál a fotód fölé viszed akkor egy "szemcseppentővé" változik. Ezzek választhatsz színt a fotóról. Válassz, valami jellemző színt a képedről ! Én az ég kék színét választottam ki.
Location maradjon most is Inside !
Az OK gomb lenyomása után kész is a keretünk:
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours